Teoretické studium stability kovových materiálů v systémech obsahujících mangan - Mazalová, Martina (2016)
Tato diplomová práce se věnuje ab initio výpočtům vlastností alfa, gamaa sigma fáze čistého manganu a intermetalických Mn2Ta a MnTa2 C14 Lavesových fází. Na základě relaxace struktury studovaných fází byly získány jejich rovnovážné strukturní parametry a celkové energie. Z dostupných dat byly vyčísleny tvorné energie Lavesových fází a sigma fáze vzhledem k alfa a gama struktuře manganu a v případě potřeby i vzhledem k bcc tantalu. Také byly studovány magnetické vlastnosti fází.