Vývoj a otestování jednoduchého rychlého testu vhodného pro detekci HPV virů - Ďuríková, Helena (2016)
Diplomová práca sa zaoberá detekciou ľudských papiloma vírusov (HPV). HPV sú malé DNA vírusy infikujúce epiteliálne bunky kože a slizníc. Na základe svojho onkogénneho potenciálu sú rozdelené na vírusy s nízkym rizikom vzniku nádoru a vírusy s vysokým rizikom vzniku nádoru. Nízko-rizikové HPV sú zodpovedné za benígne formy nádorov, ako sú napríklad bradavice vyskytujúce sa v mieste infekcie. Vysoko-rizikové HPV sa vyskytujú predovšetkým v transformačnej zóne epitelu krčka maternice. Ich pretrvávajúca infekcia vedie k zmene epitelu, vývoju prekanceróznych lézií a v konečnom dôsledku až k vzniku karcinómu hrdla maternice. Aj napriek zavedeným preventívnym opatreniam a skríningovým programom, patrí cervikálny karcinóm (CC) medzi najčastejšie nádorové ochorenia žien. Preto je vývoj nových detekčných metód, ktoré by urýchlili detekciu a predovšetkým minimalizovali nákladnosť metódy, veľmi žiaduci. Na základe týchto preferencií sme v rámci našej štúdie použili elektrochemickú metódu, ktorá s