Studium časoprostorových interakcí cytokininu a etylénu u Arabidopsis - Alaxinová, Anna (2016)
Rostlinné hormony přispívají k regulaci všech metabolických, adaptivních nebo vývojových procesů, které se odehrávají v průběhu života rostliny. Potřeba pochopit molekulární mechanismy v pozadí těchto hormonálních regulací vychází z rostoucího počtu dat o komplexních interakcích mezi hormony. Cytokinin a etylén jsou dva rostlinné hormony které vykazují kontrolu nad nesmírným množstvím vývojových procesů. Poslední desetiletí přineslo mnoho nových zjištění ohledně interakcí mezi cytokininem a etylénem, ale příliš mnoho otázek pořád zůstává bez odpovědi. V této práci byly sledovány geny regulátorů odpovědi typu A (ARR-A) u Arabidopsis, které odrážejí odpověď cytokininové signální dráhu. ARR-A geny byly studovány za účelem prošetření časoprostorových interakcí cytokininu a etylénu za přítomnosti různých kombinací těchto hormonů. Získané výsledky ukazuji, že jak cytokinin tak etylén se společně podílejí na regulaci exprese jednotlivých typů ARR-A, a že tyto regulace jsou tkáňově a časově s