Příprava nanovláken pomocí elektrostatického zvlákňování - Kundrát, Vojtěch (2016)
Cílem práce bylo získat nanovlákenné oxidy uranu a thoria. Byly zvoleny dva přístupy vycházející ze složení zvlákňovaného roztoku a použitého prekurzoru anorganických vláken. Zvláknění bylo provedeno z vodného a bezvodého roztoku, přičemž jako prekurzory byly zvoleny dusičnany a 2,4-pentandionátové komplexy uranylu a thoria. Zvláknění bylo provedeno v laboratorním a poloprovozním měřítku. Byly studovány vhodné podklady pro kolekci a následnou kalcinaci vláken. Taktéž byla studována vhodná teplota kalcinace vytvořených vlákenných kompozitů. Byly připraveny nanovlákenné materiály z oxidů uranu a oxidu thoričitého s průměrnou tloušťkou vláken pod 50 nm. U získaného nanovláknného U3O8 byla provedena redukce v atmosféře formovacího plynu a tak byly připraveny další oxidy uranu s nižším obsahem kyslíku. Získané materiály byly charakterizovány za pomoci metod elektronové mikroskopie, řádkovací prozařovací elektronové mikroskopie, termogravimetrické analýzy, práškové difrakce a měření měrného