Vybrané čeledi saproxylických brouků (Elateridae, Eucnemidae, Throscidae, Cerambycidae) předržené pařeziny v NPR Zahrady pod Hájem - Račanský, Zdeněk (2016)
Výmladkové lesy poskytují vhodné podmínky pro mnoho druhů saproxylických organismů. Tato prostředí téměř vymizela, ale v poslední době se vrací zpět do popředí zájmů. V této práci byly pomocí letových nárazových pastí na dvou lokalitách v NPR Zahrady pod Hájem zkoumáni brouci čeledí Elateridae, Eucnemidae, Throscidae a Cerambycidae. Hlavním cílem bylo popsat taxocenózu brouků těchto čeledí v předržené pařezině před plánovanou obnovou pařezinového hospodaření a s ní spojeném prosvětlení lesa. Druhové složení zachycených brouků bylo posouzeno z hlediska ekologických nároků druhů a ochranářského významu lokality. Během let 2013 a 2014 bylo celkem zachyceno 1026 jedinců brouků náležících ke 53 druhům. Odhad celkového počtu druhů pomocí algoritmu Chao 1 je 65. Brouci byli zařazeni do skupin podle druhu potravních nároků, nejčastější byly druhy fytofágní a xylofágní.