Vliv gregarin na přežívání a vývoj potemníka moučného v laboratorních podmínkách - Balková, Pavla (2016)
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část této bakalářské práce se věnuje charakteristice potemníka moučného (Tenebrio molitor) a charakteristice jednotlivých druhů gregarin, které jej parazitují. Zejména se jedná o druhy Gregarina cuneata, Gregarina polymorpha a Gregarina steini, které parazitují larvální stádia potemníků. Často najdeme v jedné larvě právě všechny tyto druhy gregarin. Rešerše je zároveň zaměřena na hostitelsko-parazitické vztahy a pokouší se shrnout, jakým způsobem je potemník moučný gregarinami ovlivňován. Praktická část popisuje a diskutuje provedené experimenty. Prvním z nich je čištění larev potemníků od nákazy gregarinami, které bylo ve všech případech úspěšné. Dalším experimentem je sběr gametocyst a jejich excystace. Během vícerých pokusů se vyskytly překážky, přesto byl nakonec i tento experiment úspěšný. Poslední experiment spočíval v experimentální nákaze vyčištěných larev potemníků vybraným druhem gregariny.