Výpočty a kartografická vizualizace viditelnosti větrných elektráren - Džugan, Ivan (2016)
Táto bakalárska práca sa zaoberá otázkami analýzy viditeľnosti a jej aplikáciou v problematike vplyvu veterných elektrární na krajinný ráz. Opisuje možnosti výpočtov viditeľnosti, ktoré sú použiteľné nielen pre túto úlohu. Zaoberá sa algoritmami výpočtu viditeľnosti a porovnáva softvéry QGIS, ArcGIS, GRASS GIS, SAGA GIS v možnostiach analýz viditeľnosti a použití ich algoritmov. Popisuje možnosti vizualizácie viditeľnosti, akým sú mapy oblastí teoretickej viditeľnosti, 3D modely či fotografie. K týmto vizualizáciám je poskytnutá metodika, ktorá by mala byť pri riešení úloh oblastí viditeľnosti dodržiavaná. Tieto metódy sú aplikované pre štyri vybrané veterné elektrárne a ich vizuálny vplyv na krajinný ráz. Súčasťou práce je aj vytvorená interaktívna vizualizácia s pozorovacími bodmi v programe Google Earth a vytvorené mapy oblasti teoretickej viditeľnosti pre veterné elektrárne v lokalite Žipotín.