Charakterizace kandidátních genů jetele (Trifolium) pro izoflavonoidy a studium jejich variability - Štefková, Marie (2016)
Izoflavonoidy jsou skupinou sekundárních metabolitů, které se přirozeně vyskytují téměř výhradně u rostlin z čeledi Fabaceae. Tyto látky zastávají důležité funkce v rostlinách a díky svým chemickým vlastnostem mají také širokou škálu účinků na živočišné organismy. Jetel luční (Trifolium pratense L.) a jetel prostřední (T. medium L.) jsou významným zdrojem těchto látek. Studium jejich biosyntézy u těchto druhů může pomoci při šlechtění nových odrůd s vysokým či nízkým obsahem izoflavonoidů. Hlavním cílem této diplomové práce byla charakterizace genů kódujících enzymy biosyntézy izoflavonoidů in silico ze sekvenačních dat T. pratense a T. medium. Dále byla provedena expresní analýza vybraných genů kódujících enzymy chalkon syntázu a chalkon reduktázu metodou qRT-PCR, což by mohlo odhalit souvislost mezi obsahem izoflavonoidů u T. pratense a T. medium a hladinou exprese těchto genů.