Nová post-translační modifikace proteinu Dishevelled - Kravec, Marek (2016)
Post-translační modifikace jsou zásadním mechanismem zvyšování komplexity proteomu. Umožňují vznik velkého množství forem jednotlivých proteinů, což je často potřebné pro regulaci jejich funkcí především v signálních kaskádách. Tím je možné dosáhnout přesných odpovědí nevyhnutelných pro regulaci složitých procesů. Wnt je vysoce konzervovaná a velice složitá signalizace, která je zásadní pro správný vývoj buněk a udržování homeostázy. Protein Dishevelled má úlohu klíčového regulátoru v téměř všech větvích Wnt signalizace. Tato práce se zaměřuje na identifikaci nové post-translační modifikace proteinu Dishevelled. Dokazuje, že enzymy podílející se na modifikaci interagují s tímto proteinem, což vede k jeho následné reverzibilní modifikaci. Kromě toho tato práce představuje předpokládané umístění popsané modifikace a pravděpodobný motiv potřebný pro úspěšnou modifikaci. Práce také poukazuje na možnou funkci nově objevené modifikace.