Analýza PIWI-interagujících RNA u pacientů s kolorektálním karcinomem s využitím sekvenování nové generace - Štítkovcová, Karolína (2016)
Kolorektální karcinom (CRC) je třetí nejčastější nádorové onemocnění na světě a obsazuje přední místa z hlediska mortality. V posledních letech vzrostl zájem o identifikaci nových nádorových markerů, které by mohly být vhodné pro časnou diagnostiku CRC a jejichž analýza by nevyžadovala invazivní zásah do těla pacientů. Řada studií již potvrdila přítomnost PIWI-interagujících RNA (piRNA) ve vzorcích tělních tekutin pacientů s různými nádorovými onemocněními, avšak v souvislosti s CRC nebyla dosud publikována žádná studie. Hlavním cílem bakalářské práce bylo analyzovat expresní profily těchto malých molekul ve vzorcích krevního séra pacientů s CRC a zdravých dárců, jejichž exprese je deregulována u CRC. Na základě srovnání expresních hladin piRNA ve vzorcích krevního séra pacientů s CRC a zdravých dárců byly nalezeny 4 piRNA (piR-28876, piR-5937, piR-32159 a piR-23210), které se ukazují jako slibné biomarkery pro neinvazivní časnou detekci CRC. Získané výsledky však bude nutné validova