Studium exprese mikroRNA v tělních tekutinách pomocí metody digitální PCR - Mráziková, Klaudia (2016)
MikroRNA sú krátke nekódujúce molekuly podieľajúce sa na post-transkripčnej regulácii génovej expresie. Pretože zohrávajú dôležitú úlohu v základných procesoch bunky, ich deregulácia môže viesť k patologickému stavu. Najmä u nádorových ochorení boli pozorované ich zmenené expresné profily ako v tkanivách, tak aj v telových tekutinách. Práve mikroRNA v telových tekutinách by mohli predstavovať neinvazívny spôsob diagnostiky nádorového ochorenia, k ich stanoveniu je však potrebné zaviesť vhodnú metódu. Momentálne je najpoužívanejšou metódou stanovenia mikroRNA qPCR, ktorá však pre kvantifikáciu v telových tekutinách z dôvodu nepoužiteľnosti bežných endogénnych kontrol a nedostatočnej citlivosti pri nízkych koncentráciách, aké sa v telových tekutinách vyskytujú, nemusí byť vhodná. Novú metódu by mohla predstavovať dPCR založená na náhodnom rozdelení vzorky do mnohých oddielov, pričom v každom prebieha samostatná end-point PCR. Týmto rozdelením by malo byť dosiahnuté vyššej citlivosti, pre