Nálezy netuberkulózních mykobakterií v klinickém materiálu - Jelínková, Martina; Dvořáková Heroldová, Monika; Masarykova univerzita. Mikrobiologický ústav (2016)
Netuberkulózní mykobakteria jsou podmíněně patogenní mikroorganismy vyskytující se běžně v prostředí a jsou to původci infekcí (mykobakterióz) především u imunokompromitovaných pacientů. Mohou však vyvolávat onemocnění také u jedinců s dostatečnou funkcí imunitního systému. Práce obsahuje teoretické informace o rodu Mycobacterium, o mykobakteriálních infekcích a možnostech mykobakteriální diagnostiky. Praktická část popisuje diagnostické postupy, které byly zvoleny pro průkaz přítomnosti mykobakterií ve vyšetřovaných vzorcích, a dále zahrnuje statistické vyhodnocení údajů uvedených na žádankách o vyšetření a statistické vyhodnocení výsledků mykobakteriálního vyšetření.
Nontuberculous mycobacteria are conditionally pathogenic microorganisms occurring naturally in the environment and they are the infectious agents mainly in immunocompromised patients. However, they can cause disease in immunocompetent individuals as well. This thesis contains theoretical information about the genus Mycobacterium, mycobacterial infections and possibilities of mycobacterial diagnostics. The practical part describes the diagnostic procedures which were chosen to provide evidence that nontuberculous mycobacteria are present in investigated specimens. The thesis also includes a statistical evaluation of data listed on test request forms and a statistical evaluation of the microbiological mycobacterial tests.
Vedoucí práce: Monika Dvořáková Heroldová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: Mycobacterium -- klasifikace; mykobakteriózy; netuberkulózní mykobakterie; Mycobacterium; Mycobacterium Infections; Nontuberculous Mycobacteria; bakalářské práce; bachelor's theses