Nálezy netuberkulózních mykobakterií v klinickém materiálu - Jelínková, Martina (2016)
Netuberkulózní mykobakteria jsou podmíněně patogenní mikroorganismy vyskytující se běžně v prostředí a jsou to původci infekcí (mykobakterióz) především u imunokompromitovaných pacientů. Mohou však vyvolávat onemocnění také u jedinců s dostatečnou funkcí imunitního systému. Práce obsahuje teoretické informace o rodu Mycobacterium, o mykobakteriálních infekcích a možnostech mykobakteriální diagnostiky. Praktická část popisuje diagnostické postupy, které byly zvoleny pro průkaz přítomnosti mykobakterií ve vyšetřovaných vzorcích, a dále zahrnuje statistické vyhodnocení údajů uvedených na žádankách o vyšetření a statistické vyhodnocení výsledků mykobakteriálního vyšetření.