Analýza alternativního sestřihu genu STAT3 - Kramárek, Michal (2016)
Alternativní sestřih pre-mRNA umožňuje tvorbu vícero mRNA z jediného transkriptu, čímž rozšiřuje variabilitu lidského proteómu. Důležitost alternativního sestřihu u člověka je podpořená faktem, že 95% až 100% všech genů vytváří alespoň dvě různé mRNA. V této práci se zabývám alternativním sestřihem tandemového 5‘ místa sestřihu v exonu 21 genu STAT3. V práci byly využity in silico predikce a mutace tohoto tandemového 5‘ místa sestřihu za účelem analýzy mechanismu jeho rozeznání. Minigenová analýza sestřihu poskytla silné důkazy podporující posunutou vazbu U1 snRNP a přítomnost možného regulačního elementu v prvních 17 nukleotidech intronu 21, který reguluje využití jednotlivých 5‘ míst sestřihu. Výsledky dále naznačují možný vliv komplementarity U6 snRNA na využití jednotlivých 5‘ míst sestřihu. Definitivní potvrzení těchto výsledků přinese nové poznatky o základních mechanismech rozeznání 5‘ míst sestřihu.