Přínos vyšetřování diferenciálního rozpočtu leukocytů periferní krve pro diagnostiku akutních leukémií - Blažková, Edita (2016)
Akutní leukemie jsou skupinou maligních onemocnění, postihujících hemopoetickou tkáň. Klinické projevy onemocnění vyplývají z nedostatku konečných produktů hematopoézy a zahrnují infekce, krvácení či projevy anémie, kdy bez včasné diagnózy pacient umírá během několika dnů až měsíců. Tato práce se zabývá možnostmi včasného záchytu této choroby z periferní krve, a to vyšetřením pomocí hematologického analyzátoru krevních elementů, digitálního mikroskopu CellaVision DM 96 a mikroskopu klasického. Bakalářská práce si klade za cíl vyhodnocení vstupního vyšetření PK a diferenciálního rozpočtu leukocytů pomocí těchto tří metod a srovnání jejich přínosu jak pro samotný záchyt patologických elementů, tak pro možné stanovení diagnózy. Zvláštní pozornost je věnována vyhodnocení vstupního vyšetření u pacientů s diagnózou akutní promyelocytární leukemie, kde je včasné stanovení diagnózy nesmírně důležité.