Využití výpočtu koeficientu energetické bilance při vyšetřování mozkomíšního moku k určení typu zánětlivého postižení centrálního nervového systému - Sedlářová, Sabina (2016)
Bakalářská práce se zabývá využitím koeficientu energetické bilance, nového parametru v diagnostice zánětlivých onemocnění CNS. Teorie je zaměřena na likvorologii, energetický metabolismus a neuroinfekce. Praktická část popisuje základy cytologie a biochemická vyšetření, jež jsou nezbytná pro výpočet koeficientu. Statistické hodnocení vychází ze sběru dat na Oddělení klinické biochemie FN Brno. Výsledky testů dokazují, že je koeficient spolehlivým parametrem s vysokou senzitivitou (92,9 %) a specifitou (95,5 %).