Anorganické kontaminanty v recentních sedimentech řeky Svratky - Stančík, Anton (2016)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit anorganickou kontaminaci dnových sedimentů řeky Svratky. Byly shrnuty poznatky o geologických, hydrogeologických a geochemických charakteristikách hodnocené oblasti. Bylo odebráno 16 vzorků říčních sedimentů ve dvou ročních obdobích. V místech odběru byly změřeny základní hydrogeochemické parametry říčních vod. Ve všech vzorcích byl stanoven obsah organického (TOC) a anorganického (TIC) uhlíku a obsah prvků metodou rentgenové fluorescence (XRF). Zjištěné obsahy chemických prvků byly využity pro zhodnocení míry chemického zvětrání. Říční vody měly zásadité a redukční prostředí s rostoucí konduktivitou, teplotou a množstvím rozpuštěného kyslíku ve směru toku Svratky. Výsledky rentgenové fluorescence (XRF) prokázaly zvýšenou koncentraci některých hlavních a stopových prvků. Vyhodnocením indexů CIA, SiO₂/Al₂O₃, Rb/Sr, Al₂O₃/K₂O a Al₂O₃/CaO bylo zjištěno, že vzorky se zvýšeným obsahem prvků podléhají vyššímu chemického zvětrávání.