Chemické a petrografické složení uhlí Faerských ostrovů - Krmíčková, Simona (2016)
První kombinovaná petrografická a geochemická studie paleogenního uhlí z Faerských ostrovů zahrnuje jednak určení stupně prouhelnění, jednak stanovení macerálového a prvkového složení. Pro účely bakalářské práce bylo studováno 17 vzorků z mladšího souvrství prestfjall a 1 vzorek ze staršího souvrství beinisvørð. Pro studium prouhelnění byly provedeny chemicko-technologické analýzy a změření světelné odraznosti ulminitu. Všechny vzorky byly dále podrobeny macerálové a prvkové analýze. Ve vybraných reprezentativních vzorcích byly rovněž stanoveny přesné obsahy rtuti.