Kompoziční charakteristika olivínu zaobloukových alkalických vulkanitů ostrova Jamese Rosse (Antarktida) - Hrubý, Jakub (2016)
Tématem této bakalářské práce je kompoziční charakteristika olivínu obsaženého v zaobloukových vulkanických horninách ostrova Jamese Rosse v Antarktidě. Prostřednictvím vědecké expedice pořádané Masarykovou univerzitou byly odebrány vzorky bazaltoidních hornin obsahujících olivín, a následně se podařilo získat a vyhodnotit množství dat, včetně analýz koncentrací stopových prvků a náročně získaných izotopických poměrů vzácných plynů uzavřených v krystalech olivínu. Tyto výsledky byly nadále srovnány s již dostupnými informacemi o podobných horninách a společně se základní petrologickou charakteristikou studovaných vzorků jsou prezentovány v této práci.