Geochemická charakteristika vod drobných dobývek Rudické plošiny - Valentová, Karolína (2016)
Bakalářská práce se zabývá geochemickou charakteristikou vod ve vybraných prohlubních vzniklých propadem poddolovaného povrchu Rudické plošiny. Studovaná oblast v okolí Rudice byla v minulosti využívaná těžbou železné rudy a žáruvzdorných materiálů - jílů a písků rudických vrstev. Dokladem této historické těžby jsou právě zmíněné opuštěné a zatopené doly v podobě rudických jezírek. Práce se zaměřuje na vyhodnocení graficky zpracovaných terénních a laboratorních dat za účelem charakterizace chemismu těchto stojatých vod. Výsledkem je porovnání vod na jednotlivých lokalitách a rovněž v rámci sezónního vývoje. S ohledem na provenienci vod je tento chemismus dále srovnáván také s dalšími druhy vod v oblasti.