Paragenetické stadium sekaninaitu z jednotlivých pegmatitových žil v Hatích u Dolních Borů - Kocáb, Jan (2016)
Předložená práce se zabývá paragenetickým postavením a chemickým složením sekaninaitu v pegmatitech v oblasti Hatí u Dolních Borů. V teoretické rešeršní části je stručně shrnuta geologie oblasti, dále jsou uvedeny základní poznatky o granitických pegmatitech, struktuře cordierit-sekaninaitu a přehled dosavadních vědeckých prací k danému tématu. Praktická část rozšiřuje naše informace o postavení sekaninaitu na jednotlivých žilách na Hatích, jeho vztahu k některým minerálům a změnách v chemickém složení sekaninaitu v závislosti na jeho postavení v daných žilách. Podle zjištěných skutečností není výskyt sekaninaitu vázán pouze na albitovou zónu zdejších pegmatitů, ale vyskytuje se i v zóně granitické a blokové. Sekaninait z granitické zóny je značně bohatší Mg a Be než sekaninait z albitové zóny, obsahy Li a Na jsou u obou sekaninaitů srovnatelné. Celkově jde o sekaninaity bohaté Li a chudé Be.