Geneze podzemních vod v dole Rožná - Dvořák, Petr (2016)
Důl Rožná je poslední uranové ložisko v Evropě těžené hlubinným způsobem a to již od roku 1958. Od počátku těžby zde bylo vyhloubeno přes 500 km důlních chodeb a vzniklo tak rozsáhlé důlní dílo, které v případě ukončení těžby po následném zatopení, bude mít vliv na obnovený režim podzemních vod. Rizikem může být především kontaminace povrchových a podzemních vod, vodami důlními. Tato práce se zabývá původem podzemních vod na ložisku, za tímto účelem byla provedena chemická analýza a analýza stabilních izotopů vybraných vzorků. Výsledky ukazují, že se na ložisku nacházejí vody srážkového původu a to jak vody recentní, tak vody předholocenního stáří, pravděpodobně z období posledního glaciálu. Patrný je také vliv strukturních dislokací na živý oběh podzemních vod a formování důlních vod.