Laboratorní studium interakce důlní vody ze štoly Prokop (Stříbro) s kalcitickým vápencem v dynamických experimentech - Nečas, Petr (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem interakcí důlní vody ze štoly (Prokop) s kalcitickým vápencem. Cílem práce bylo v laboratorních experimentálních podmínkách za pomocí kolonových dynamických zkouškách studovat vliv kalcitického vápence a syntetické důlní vody s koncentracemi Zn²⁺, Pb²⁺, Cd²⁺. V první části jsou zpracované poznatky o samotné lokalitě, historii těžby, a o pasivních a aktivních metodách čištění důlních, v případě umělých mokřadních systémů. V druhé části převážně experimentální, byly provedeny tři série experimentů, za účelem sledování poklesů koncentrace těžkých kovů s nastaveným průtokem. Po celou dobu experimentu, který trval 175,85 dní, byly v různých časových intervalech odebírány vzorky na AAS, titraci a měření fyzikálně-chemických parametrů.