Znečištění jeskynního systému Lopač vodami z čistírny odpadních vod - David, Tomáš (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá znečištěním vod a sedimentů v jeskynním systému Lopač , který leží v severní části CHKO Moravský kras u obce Ostrov u Macochy. Vzorky vod byly odebrány na šesti odběrových místech na potoku Lopač, a to jak na povrchu, tak v podzemí. Pro porovnání byly odebrány vzorky vod ze Sloupského potoka, Bílé vody a Punkvy. Odběry byly realizovány v několika etapách tak, aby reprezentovaly odlišné hydrodynamické podmínky v průběhu roku. U všech vzorků vod byl proveden základní hydrogeochemický rozbor. Získaná data dokládají, že voda v potoku Lopač před vstupem vod z čistírny odpadních vod je znečištěná minimálně. Po jejich vstupu dochází k výraznému zhoršení, který se projevuje nárůstem koncentrace sodíku, chlóru a dusičnanů. Protékáním jeskynním systémem se koncentrace výše zmíněných iontů snižuje.