Hydraulické parametry dnových sedimentů v okolí Rožné - Sionová, Pavlína (2016)
Předmětem bakalářské práce je určení hydraulických parametrů dnových sedimentů v okolí Rožné. V této oblasti se nachází poslední činný uranový důl v České republice, jehož provoz se blíží ke konci a jsou zde plánovány rovněž i další zásahy do hlubšího horninového prostředí. Z tohoto důvodu je nutné věnovat hydrodynamickému systému v oblasti mnohem více pozornosti než doposud. Výstavba hlubinného díla pod úrovní hladiny podzemních vod způsobuje v případě jeho odvodňování jejich infiltraci do něj. Infiltrace podzemních vod z povrchového prostředí vodních toků je kontrolována právě prostřednictvím hydraulických parametrů a gradientů. Ty byly měřeny hydrodynamickými zkouškami ve vybraných vodních tocích, konkrétně pomocí nálevových zkoušek a mini-piezometrů. Na základě naměřených dat byly určeny hydraulické gradienty a vodivosti dnových sedimentů, což umožnilo vypočtení objemového průtoku podzemní vody přes dnový sediment v místě měření.