Laboratorní studium interakce důlní vody ze štoly Prokop (Stříbro) s kalcitickým vápencem ve vsádkových experimentech - Pavlečková, Kateřina (2016)
Ze štoly Prokop ve Stříbře vytékají důlní vody s nadlimitními hodnotami zinku, kadmia a olova. Ty ovlivňují povrchové vodoteče, průsakové a podzemní vody a mají vliv na životní prostředí. Cílem práce je v laboratorních experimentech studovat vliv syntetické důlní vody s koncentracemi Zn2⁺, Cd2⁺, Pb2⁺ a kalcitický vápenec a najít perspektivní a finančně nenáročnou technologii k odstraňování následků kontaminovaných vod. V první části práce jsou zpracované teoretické poznatky o samotné lokalitě a metodách čištění důlních vod. Druhá část práce je experimentální. Cílem práce bylo ve vsádkových experimentech zjistit změny koncentrací Zn, Cd a Pb pro různé poměry důlní voda : kalcit a dále sledovat časové změny koncentrací Zn, Cd a Pb v důlní vodě v závislosti na poměru důlní voda : kalcit. Získaná experimentální data byla vyhodnocena a na základě toho navrhnut optimální poměr důlní voda : kalcit pro zjištění odpovídajícího poklesu koncentrací Zn, Cd a Pb.