Sedimentárně-petrografické zhodnocení neogenních sedimentů na lokalitě Ptení - Dvořáková, Marie (2016)
Předložená bakalářská práce se zabývá sedimentárně-petrografickým studiem neogenních spodnobadenských sedimentů karpatské předhlubně odebraných z vrtu Ptení 1. Na těchto vzorcích bylo provedeno studium petrografie, zhodnocení tvarů a zaoblení klastů a studium povrchu křemenných zrn. Na základě litologie bylo vyčleněno 7 litofacií (M1, M2, M3, S1, S2, L, G). Studium petrografie u frakce nad 4 mm ukázalo převahu břidlic a pískovců. Tato psefitická zrna byla převážně poloostrohranná a měla diskovité nebo čepelovité tvary. Studium povrchu křemenných zrn u frakce 0,5-1 mm ukázalo, že křemenná zrna jsou především poloostrohranná s diskovitým tvarem. Vyskytovaly se zde mikrotextury, které jsou typické pro fluviální transport, jako jsou např.V-jamky. Zdrojovou oblastí materiálu je dominantně blízké okolí studované lokality (většinou horniny kulmské facie).