Samočistící schopnost vod jeskynního prostředí Býčí skála - Dalajková, Iveta (2016)
V této práci jsem se zabývala změnami ve složení vod Jedovnického potoka, který se v oblasti Rudické plošiny u obce Rudice obohacuje o vodu z ČOV Rudice a dále proudí jeskynním systémem až do Křtinského údolí, kde vyvěrá. Cílem práce bylo zdokumentování úrovně kontaminace vod vstupujících do jeskynního systému Býčí skály. Mimo změny ve složení vod v jednotlivých úsecích toku mě zajímaly i změny v průběhu času. K tomu bylo třeba odebírání vzorků vod v každém ročním období před, uvnitř a za jeskynním systémem. Součástí odběru vzorků bylo naměření hodnot pH, Eh, elektrolytické konduktivity a koncentrace rozpuštěného kyslíku pomocí multimetru s příslušnými sondami a následné laboratorní měření CHSK a BSK. Výsledkem bylo zjištění, že změny ve složení vod a samočisticí schopnost jsou patrné pouze v době nízkých vodních stavů a při rychlém průtoku, kdy je vody hodně, se znečištěná voda průtokem jeskyní nepročistí.