Nežádoucí vedlejší účinky hormonální antikoncepce a informovanost o nich u studentů gymnázií - Doležalová, Nikola (2016)
Bakalářská práce se zabývá hormonální antikoncepcí z pohledu jejich negativních účinků. Vymezuje termín hormonální antikoncepce jako nejužívanější reverzibilní metodu zabraňující otěhotnění. Popisuje její historický vývoj od starověkých kultur až do současnosti a mechanismus působících hormonů. Rozděluje hormonální antikoncepci podle dvou kritérií. Typu obsaženého hormonu: kombinovaná (estrogen - gestagenní) a gestagenní a podle formy užití: tabletky, náplasti, vaginální kroužek, nitroděložní tělísko a podkožní implantát. Převážná část práce je tvořena analýzou nežádoucích účinků, mezi které patří tromboembolické nemoci, genová mutace faktoru V Leiden, jaterní poškození, infarkt myokardu, ale i nezávažné vedlejší účinky jako váhový přírůstek nebo pokles libida. Součástí práce je také dotazníkové šetření o informovanosti studentek gymnázií v této oblasti.