Ptáci ve městech: ekologické souvislosti a aktuální stav hnízdního rozšíření ptáků Brna - Macháčová, Klára (2016)
S rozrůstáním měst se zvětšuje počet a diverzita druhů ptáků, kteří se stahují do urbanizovaného prostředí. Díky tomuto fenoménu dnes je výzkum ptačích společenstev ve městech v popředí zájmu vědců. Městská avifauna byla mapována ve městech téměř po celé Evropě, ale i jinde ve světě. Tato mapování jsou dále zpracována do formy atlasů avifaun jednotlivých měst, popřípadě jejich část. V České republice byly doposud zpracovány pouze atlasy Prahy a Pardubic, přičemž v několika dalších našich městech mapování probíhá nebo již proběhlo a výsledky jsou zpracovávány. Od roku 2011 organizuje Jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické mapování ptáků města Brna. Výsledky budou zpracovány rovněž ve formě atlasu. Na základě prvních předběžných výsledků této akce vznikla i tato bakalářská práce, která dané téma a předběžné výsledky prezentuje. V úvodní rešeršní části práce jsou popsány důvody synantropizace ptáků.