Přírodní poměry a flóra města Znojma - Pelikánová, Šárka (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá přírodními poměry a flórou města Znojma, která doposud nebyla systematicky prostudována. Podává stručný nástin charakteristik přírodních poměrů a věnuje se dokumentaci již existujících floristických záznamů. Je založena především na rešerši, v menší míře na terénním výzkumu, který slouží spíše k seznámení se studovaným územím. Vymezená plocha má rozlohu necelých 12 km2 a rozkládá se v nadmořské výšce přibližně 203-340 m n. m. Z geomorfologického hlediska zkoumané území spadá do oblasti Jevišovické pahorkatiny nacházející se na východním okraji Českomoravské vrchoviny. Po geologické stránce leží ve východní části dyjské klenby moravika, která je tvořena horninami dyjského masivu. Území se nachází v nejteplejší části republiky s průměrnou roční teplotou 8,5 °C a průměrným úhrnem srážek 487 mm. Hydrologicky náleží do povodí řeky Dyje. Řeka Dyje zde představuje nejvýznamnější vodní tok tvořící jižní a část západní hranice zkoumané oblasti.