Světlo jako faktor ovlivňujícím organismy - Vašková, Petra (2016)
Světlo lze charakterizovat jako určitou část elektromagnetického spektra, výrazně ovlivňující život organismů. Od počátku evoluce se organismy vyvíjely v podmínkách střídání dne a noci, které je řízeno přírodním zdrojem světla, Sluncem. Ve 20. století došlo k rapidnímu rozvoji umělého osvětlení, které narušilo délku dne, a tím byla ovlivněna pravidelnost cirkadiánních rytmů. Nejvíce je zřejmě narušena noční produkce melatoninu. Melatonin je hormon, který „přepíná“ metabolismus organismů do nočního režimu. Potlačení jeho produkce změnou délky dne může mít dopad na chování a fyziologické funkce organismů, především na reprodukci. Pozitivní vlivy určitého záření jsou přítomny ve fototerapii. Fototerapie je druh léčby, ve které je využíváno především ultrafialové záření a slouží k léčbě kožních onemocnění.