Kosmopolitismus u sladkovodních mikroskopických korýšů - Bujáčková, Hana (2016)
V této bakalářské práci se věnuji současnému stavu znalostí o kosmopolitismu, způsobech šíření druhů a skryté diverzitě. Kosmopolitní druhy organismů jsou rozšířené na vhodných habitatech po celém světě. Nejlépe se šíří malé organismy díky snadnému pasivnímu šíření a díky jejich schopnostech přečkat nepříznivé podmínky. V poslední době se však potvrzuje, že velká část druhů pokládaných za kosmopolitní, jsou tvořeny skupinami kryptických druhů. Cílem této bakalářské práce bylo pojednat o této problematice u mikroskopických korýšů: perlooček (Cladocera), klanonožců (Copepoda) a lasturnatek (Ostracoda). V praktické části jsem se pokusila prozkoumat přítomnost „kosmopolitního druhu“ klanonožce Phyllognathopus viguieri na pokojových rostlinách v Brně ve sklenících, velkoskladech a domácnostech. Tento druh se typicky vyskytuje v listových růžicích broméliovitých rostlin.