Role ABC transportérů v neurodegenerativních onemocněních - Vozáková, Ludmila (2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vliv ABC transportérů na vznik, rozvoj a prognózu neurodegenerativních onemocnění. ABC transportéry hrají důležitou úlohu v transportu různých substrátů přes buněčnou membránu. Změna jejich funkce, či případné mutace proteinu mohou vést k závažným onemocněním. Role ABC transportérů při transportu proteinů asociovaných s onemocněními nervové soustavy, je nejvíce prozkoumána u Alzheimerovy choroby, na kterou je práce zaměřena. V ostatních onemocněních, jako jsou Parkinsonova nemoc, Huntingtonova nemoc a neuropatie periferního nervstva zřejmě svou roli hrají také, ale tato úloha ještě není objasněna.