Role inzulinu v mozkové tkáni - Černochová, Petra (2016)
Inzulin, produkovaný slinivkou břišní, slouží především jako signál pro transport glukózy do těch buněk těla, které jsou na něm závislé. Inzulinové receptory jsou však exprimovány v celém mozku, i když tyto buňky inzulin k transportu glukózy nepotřebují. Tato práce je zaměřena na sumarizaci poznatků o funkci inzulinu v mozku. Inzulin je transportován přes hematoencefalickou bariéru a váže se na receptory v CNS a řídí tak periferní metabolizmus. Inzulin působící v CNS ovlivňuje totiž řadu metabolických funkcí počínaje chutí k jídlu, reprodukci, tělesnou teplotu, mitochondriální funkce, metabolizmus glukózy a další. Inzulinová signalizace také ovlivňuje nálady, učení, paměť a s ní spojenou synaptogenezi. Rezistence na centrální inzulin přispívá k depresím a rozvoji neurodegenerativních onemocnění, zejména Alzheimerovy choroby.