Podoba příhodného času v urbánním prostředí: příklad narození dítěte - Lhotský, Jiří (2016)
V současné městské společnosti dominuje časové pojetí, při kterém se člověk více přizpůsobuje času než naopak (pojetí času chronos). Ale existují i chvíle, kdy je to jinak. Jednou z možností je mateřství. Žena (obzvláště prvorodička) se v době po porodu dostává do situace, kdy je napojena na člověka, jehož pojetí času je jiné. Než se dítě přeorientuje na pojetí času běžné ve společnosti, řídí se svým vlastním vnitřním řádem, který je velmi blízký pojetí příhodného času (kairos). Tato práce se v teoretické části zabývá tím, jaká pojetí času existují, a v empirické části tím, jak se změní vnímání času a prostoru ženy v době po porodu. Věnuje se dílčím tématům jako je přizpůsobení se na příhodný čas, časová neurčitost nebo plynutí času.