Meteorologické záznamy Františka Jana Vaváka z Milčic v období 1770-1816 - Umlauf, Vojtěch (2016)
Bakalářská práce analyzuje teplotní a srážkové poměry středočeské obce Milčice v období 1770-1816 na základě záznamů o počasí a příbuzných jevech v Pamětech sedláka a rychtáře Františka Jana Vaváka (1741-1816), vydaných edičně v letech 1907-1938 a 2009. Klimatologická analýza se opírá o rozbor podrobných a shrnujících zápisů o počasí se zřetelem na použitou terminologii (teplota vzduchu, srážky, oblačnost atd.) sdruženou do tzv. indikátorů teplotních a srážkových poměrů, dále na proměnlivé množství záznamů a kontextuální informace. Vlastní zpracování vychází z interpretace měsíčních (sedmistupňová škála od -3 do 3) a sezonních (škála od -9 do 9) teplotních a srážkových indexů z analyzovaných Vavákových zápisů. Vedle nich je použit také složený index daný součtem absolutních hodnot sezonních teplotních a srážkových indexů. Klimatologická analýza je doplněna poznatky o zjištěných povětrnostních singularitách.