Fyzikálně-chemické vlastnosti jezerních sedimentů jezera Anonima, ostrov Vega, Antarktida - Čejka, Tomáš (2016)
Ledovcový štít Antarktického poloostrova prodělal od posledního glaciálního maxima značný vývoj. Deglaciace mnoha oblastí v časném holocénu podmínila vytvoření četného množství ledovcových jezer. Pro analýzu sedimentárního jádra z jezera Anonima na ostrově Vega byly použity základní geochemické a petrofyzikální metody. Byly změřeny podíly hlavních litofilních prvků (rentgenová fluorescence), podíl uhlíku a síry, a stanoveny magnetické parametry (magnetická susceptibilita). Vizuální korelace peaků magnetické susceptibility umožnila odhadnout stáří jezera přibližně na 6-7 tisíc let. Zaznamenány byly také přechody mezi jednotlivými environmentálními a klimatickými etapami, včetně teplejších klimatických podmínek počátkem středního holocénu, nebo středoholocenního klimatického optima.