Mapování krajinných prvků s potenciálem plnit funkci biokoridoru - Černovský, Jakub (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou výskytu lesních liniových prvků v krajině Jihomoravského kraje. Jejím hlavním cílem je vytvoření ucelené databáze obsahující jednotlivé liniové krajiny a biokoridory Územního systému ekologické stability (ÚSES) na území Jihomoravského kraje. Práce poskytuje soubor definic biokoridorů a jejich různé funkce a prostorové vlastnosti. Na tomto základě lokalizuje nově založené biokoridory, které v databázi rozšiřuje o stávající i nové segmenty krajiny s podobnými vlastnostmi. Samotné mapování probíhalo v první polovině roku 2016. Celkem bylo zmapováno 222 liniových segmentů krajiny, z nichž 93 není součástí ÚSES. Výsledná databáze může posloužit pro monitorování stavu ekologické sítě na území Jihomoravského kraje a v rámci změn stavu být současně i aktualizována.