Prostorová a časová variabilita teploty vzduchu ve městě Brně - Troppová, Anna (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá základní statistickou analýzou měření teploty vzduchu ze sítě účelových stanic v Brně za období leden 2011 - září 2015 s cílem charakterizovat typické rysy časové a prostorové proměnlivosti vybraných teplotních charakteristik v prostředí městského klimatu se zvláštním zřetelem na jejich extremitu. Teplotní poměry jsou popsány pro jednotlivá roční období. Pro každou stanici jsou vypočítány základní statistické charakteristiky teplotních poměrů a to průměr, maximum a minimum a také počty tzv. charakteristických dnů, které slouží k popisu prostorové variability teploty vzduchu v Brně. Výsledky jsou porovnávány s hodnotami referenčního období ze stanice Brno, Tuřany. Pro charakterizování časové variability byly sestaveny průměrné denní chody teplot a analyzovány se zřetelem na výskyt extrémních hodnot při radiačním a advekčním režimu počasí.