Granulometrie štěrkových lavic renaturalizovaných úseků Bečvy - Daňová, Lucia (2016)
Táto bakalárska práca študuje riečne naplaveniny vybraných desiatich štrkových lavíc, ktoré sú rozmiestnené na Spojenej Bečve (od sútoku Vsetínskej a Rožnovskej Bečvy až po ústie Bečvy do Moravy). Venuje sa hlavne analýze zmien veľkosti sedimentov v rámci laterálnych lavíc, v jednom prípade stredovej lavice, ako aj porovnaniu veľkostných rozdielov medzi lavicami v smere prúdu rieky. Pre získanie dát veľkosti sedimentov boli zvolené dve metódy: ručné meranie častíc (grid count) a spracovanie digitálnych fotografií zo štrkových lavíc v softwari Digital Gravelometer (fotogranulometria). Z ich porovnania vyplynulo, že fotogranulometria určuje menšiu zrnitosť frakcie jemnozrnných klastov, zatiaľ čo frakcii hrubozrnnejších klastov vyhodnocuje väčšie hodnoty b osi ako grid count. Podľa výsledkov z fotografií sa so zväčšujúcou sa vzdialenosťou zmenšuje zrnitosť častíc, podobne i v rámci lavice dochádza k zmenšovaniu zŕn od čela po zadnú časť. Dáta z ručného merania to ale nepotvrdili.