Ekologie a hospodářský význam plžů z čeledi Achatinidae - Smejkalová, Kateřina; Horsák, Michal, 1975-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2016)
V této bakalářské práci se věnuji plžům z čeledi Achatinidae. Tito plži, původem z Afriky, patří k největším zástupcům suchozemských plžů. Ve své domovině hrají důležitou roli v lidovém léčitelství a tradičním hospodářství, kde složí zejména jako zdroj bílkovin pro chudé. Někteří zástupci, zejména Achatina fulica, se rozšířili i na ostatní kontinenty, kde působí velké zemědělské škody na polích a plantážích. Toto šíření má navíc vliv na celý ekosystém postižené oblasti a ohrožuje i lidské zdraví. V Evropě se achatiny v současné době stávají oblíbenými domácími mazlíčky.
This thesis deals with land snails of the family Achatinidae (Gastropoda). This family, originally from Africa, includes the biggest terrestrial snails. In their original area, Achatinid snails have an important role in the traditional economy because they serve as a source of food for poor inhabitants. Some species, for example Achatina fulica, have been introduced to the other continents, where they cause huge agricultural damages. Nowadays in Europe Achatinidae come about to be famous pets.
Vedoucí práce: Michal Horsák
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: chov exotických zvířat; plži; gastropods; keeping of exotic animals; bakalářské práce; bachelor's theses