Ekologie a hospodářský význam plžů z čeledi Achatinidae - Smejkalová, Kateřina (2016)
V této bakalářské práci se věnuji plžům z čeledi Achatinidae. Tito plži, původem z Afriky, patří k největším zástupcům suchozemských plžů. Ve své domovině hrají důležitou roli v lidovém léčitelství a tradičním hospodářství, kde složí zejména jako zdroj bílkovin pro chudé. Někteří zástupci, zejména Achatina fulica, se rozšířili i na ostatní kontinenty, kde působí velké zemědělské škody na polích a plantážích. Toto šíření má navíc vliv na celý ekosystém postižené oblasti a ohrožuje i lidské zdraví. V Evropě se achatiny v současné době stávají oblíbenými domácími mazlíčky.