Zhodnocení volně dostupných softwarů pro zpracování radarových dat - Janeček, Tomáš (2016)
Hlavným účelom tejto práce je zhodnotenie voľne dostupných softvérov pre spracovanie radarových dát. Na tento účel sú vybrané voľne dostupné softvéry SNAP aXPolSARpro od spoločnosti ESA a pre porovnanie aj komerčný softvér Geomatica od spoločnosti PCI Geomatics. Práca obsahuje krátky teoretický úvod do problematiky diaľkového prieskumu Zeme a vysvetľuje princíp radarového snímania. Ďalej poskytuje prehľad najdôležitejších satelitných systémov, poskytujúcich radarové dáta a prináša návod na základné spracovanie radarových dát v jednotlivých softvéroch. Hlavným výstupom je porovnanie a zhodnotenie jednotlivých softvérov na základe autorovej skúsenosti so softvérmi pri základnom spracovaní radarových snímok, pričom SNAP je zvolený za najvhodnejší. Na záver práce je uvedený návrh využitia voľne dostupných radarových dát.