Obsah těžkých kovů v půdách oblasti bývalého dolu Dubňany - Fojtík, Stanislav; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2016)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení kontaminace prostředí těžkými kovy v okolí města Dubňany. Celkem bylo zpracováno 7 vzorků lignitu, 7 vorků říčního sedimentu a 6 vzorků zeminy. Ve vzorcích byl stanoven obsah prvků metodou rentgen- fluorescenční analýzy (RFA) a obsah organického uhlíku. Posuzovány byly prvky Zn, Ni, Cu, Pb, As, Cd. Výsledky byly graficky zpracovány. Výsledky analýz těžkých kovů poukazují na to, že dřívější těžba a zpracování lignitu se výrazně nepodílí na kontaminaci oblasti. Zjištěné vysoké koncentrace některých těžkých kovů v říčním sedimentu mohou pocházet z jiného antropogenního zdroje, pravděpodobně odpadní vody.
This thesis focused on the evaluation of heavy metals content in the environment adjacent to the Dubňany town. The evaluation was conducted on the 20 samples (7 lignites, 7 river sediments and 6 soils). All the collected samples were subjected to x-ray fluorescence spectroscopy (RFA) and to elemental analysis of total organic carbon. For the determination of contamination were selected following elements: zinc, nickel, copper, lead, arsenic and cadmium. The results of analyzes indicate that the previous mining and processing of lignite are significantly not contribute to contamination in the area. Detected high concentrations of certain heavy metals in river sediment may come from different anthropogenic sources, probably wastewater.
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: doly -- Česko; těžké kovy; znečištění půdy; heavy metals; mines -- Czechia; soil pollution; Dubňany (Česko); Dubňany (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses