Obsah těžkých kovů v půdách oblasti bývalého dolu Dubňany - Fojtík, Stanislav (2016)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení kontaminace prostředí těžkými kovy v okolí města Dubňany. Celkem bylo zpracováno 7 vzorků lignitu, 7 vorků říčního sedimentu a 6 vzorků zeminy. Ve vzorcích byl stanoven obsah prvků metodou rentgen- fluorescenční analýzy (RFA) a obsah organického uhlíku. Posuzovány byly prvky Zn, Ni, Cu, Pb, As, Cd. Výsledky byly graficky zpracovány. Výsledky analýz těžkých kovů poukazují na to, že dřívější těžba a zpracování lignitu se výrazně nepodílí na kontaminaci oblasti. Zjištěné vysoké koncentrace některých těžkých kovů v říčním sedimentu mohou pocházet z jiného antropogenního zdroje, pravděpodobně odpadní vody.