Rekonstrukce zaniklého sídla Zadní Doubice - Sýkorová, Lucie; Řezník, Tomáš, 1981-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2016)
Tato práce se zabývá možnostmi využití GIS k vytvoření 3D modelu změn vXkrajině. Cílem práce bylo vytvoření trojrozměrného modelu zaniklé obce Zadní Doubice. K tomu byly použity dobové fotografie a historické mapy. Nedílnou součástí podkladových dat byl digitální model reliéfu 5. generace. Při rekontrukci obce byl kladen důraz na historickou věrnost a vizuální stránku modelu, který zachycoval zvolené území v roce 1843. Modelování probíhalo v programu ArcGIS a SketchUp. Výsledkem práce je průletová animace obcí a pohledové scény, které byly porovnány s dobovými fotografiemi.
This thesis deals with the possibilities of using GIS to create a 3D model ofXlandscape changes. The aim was to create a three-dimensional model of the abandoned village Zadní Doubice. For this purpose, historical photographs and historical maps were used. Also digital model of the terrain of 5th generation was used. During the reconstruction of the village, the emphasis was on the historical accuracy and visual aspect of the model, which was captured from the selected area in 1843. Modeling was done using the following programs: ArcGIS and SketchUp. The results of this thesis are a fly-through animation and perspective scenes, which were compared with historical photographs.
Vedoucí práce: Tomáš Řezník
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: trojrozměrné modelování; zaniklé obce -- Česko; lost villages -- Czechia; three-dimensional modelling; Zadní Doubice (Česko : zaniklá obec); Zadní Doubice (Czechia : lost village); bakalářské práce; bachelor's theses