Role horizontálního přenosu genů v evoluci rodu Staphylococcus - Finstrlová, Adéla (2016)
V evoluci bakteriálních druhů mají významnou úlohu výměny mobilních genetických elementů prostřednictvím horizontálního přenosu genů. Diplomová práce se zabývá mobilními genetickými elementy a jejich přenosem v rámci rodu Staphylococcus, především u koaguláza-negativních druhů Staphylococcus sciuri a Staphylococcus petrasii. Při řešení práce byla navržena metoda indukce profágů na 96-jamkové kultivační destičce, jejímž použitím byly objeveny nové bakteriofágy infikující jmenované druhy. Prostřednictvím qPCR byla ověřena schopnost těchto fágů sbalovat bakteriální geny do kapsid a byly zjišťovány vnitro- i mezidruhové transdukční schopnosti objevených fágů. Dále byly v práci charakterizovány sekvence dvou mobilních genetických elementů druhu S. sciuri - plazmidu z kmene P723 a stafylokokové chromozomové kazety mec (SCCmec) z kmene P879. Součástí práce je i fylogenetický strom sestrojený na základě sekvencí 81 stafylokokových chromozomových kazet (SCC).