Molekulární a proteomická analýza lyzogenizovaných kmenů Staphylococcus aureus - Vavrdová, Tereza (2016)
Staphylococcus aureus zaujímá vůči svému teplokrevnému hostiteli různé role - může být neškodným komenzálem i nebezpečným patogenem. Příčinou je velký genetický rezervoár, kterým S. aureus disponuje, a jehož důležitou součást tvoří mobilní genetické elementy. Mezi ně se řadí i profágy, které vznikají začleněním genomu mírného bakteriofága do bakteriálního chromozomu v procesu označovaném jako lyzogenní konverze. Zisk genetické informace je doprovázen změnami v genotypu, které se promítají ve fenotypu. Konkrétně při lyzogenizaci ETA-konvertujícími bakteriofágy získá lyzogen schopnost tvořit exfoliatin A, toxin způsobující tvorbu puchýřů a odlupování pokožky. V této práci byla provedena analýza genotypových a fenotypových změn u meticilin rezistentních kmenů S. aureus lyzogenizovaných ETA-konvertujícími bakteriofágy. Byly porovnány různé metody (RPLA, MALDI-TOF profilování, SDS-PAGE, LC-MS/MS) podle jejich schopnosti rozlišení fenotypu původních kmenů a lyzogenů. Tato práce přispívá jedn