MikroRNA a jejich cirkulující formy u mnohočetného myelomu - Stanková, Monika (2016)
Mnohočetný myelom (MM) je druhé nejčastější hematoonkologické onemocnění charakterizované maligní proliferací plazmatických buněk. MM je stále nevyléčitelné onemocnění pacientů nad 65 let. Již delší dobu se hledají snadno dostupné markery onemocnění, jako například mikroRNA (miRNA). MiRNA jsou krátké nekódující molekuly RNA, které se účastní i tumorigeneze. V tělních tekutinách se tyto molekuly také nachází a účastní se mimo jiné i mezibuněčné komunikace. Cílem práce bude analýza těchto molekul v buňkách MM i v mikroprostředí kostní dřeně těchto pacientů.